;

 

 

 

Arnold de Lange

 

Arnold tekent op de lagere school al illustraties en strips voor de schoolkrant.

Hoewel hij al lang een groot bewonderaar is van de oude meesters uit vroeger eeuwen, begon hij pas op latere leeftijd met het tekenen en schilderen van landschappen en maritieme onderwerpen. Arnold is autodidact en maakt vooral aquarellen, maar maakt de laatste jaren ook veel gebruik van olieverf en grafische technieken. Sinds 1997 exposeert De Lange regelmatig met zijn landschappen en dorpsgezichten in en om de Zaanstreek.

 

De Lange is typisch een schilder die wat de onderwerpen betreft, werkt in de traditie van de Hollandse schilderkunst. De compositie en behandeling van het licht in zijn schilderijen zijn  hedendaags.  Daarbij spelen nauwkeurige observatie en vakmanschap een grote rol.

Een fijnschilder is hij echter niet. Wie zijn schilderijen van dichtbij bekijkt, ziet dat de details zijn opgebouwd uit vlekjes en streken van het penseel.

 

Voor het maken van zijn schilderijen trekt hij regelmatig het veld in om schetsen van het landschap te maken. De kano is daar uitermate geschikt voor. Het Noord-Hollandse landschap met al z'n waterpartijen is op deze manier goed te ontdekken, de schilder komt daardoor ook op plekken die anders voor hem onbereikbaar zouden zijn.

 

Arnold maakt ook veel gebruik van de fiets. Het maakt hem daarbij niet uit wat voor weer het is, het liefst gaat hij er op uit tijdens buiig weer met veel wind. Samen met het door de wolken heenbrekende zonlicht zorgt dat voor veel spectaculaire effecten op het landschap.

 

Het veranderende licht en de wind zorgen ervoor dat de polder met z'n dorpen, boerderijen, vaarten en sloten er iedere keer weer anders uitziet en dat verveelt hem nooit!

 

 

 

 
 
 
 

 

    Klik

-><-

    Galerie
 
 
 
 

 

 

ART-MML Exclusive 2008-2014 Disclaimer: overname van artikelen en afbeeldingen alleen na schriftelijke toestemming van ART-MML Exclusive