;

 

 

 

Betsy Eeckhout             

 

Betsy volgde haar opleiding Beeldende Kunsten en Grafiek aan de Academie voor Beeldende Kunst in Brussel. 

Vanaf 1979 heeft zij deelgenomen aan talloze tentoonstellingen in België, Frankrijk, Nederland, Duitsland, Zwitserland, Zweden, Verenigde Staten (New York en Washington) en Marokko. Betsy maakt werk in 2 en 3 dimensies waarvoor ze diverse materialen en technieken gebruikt.

 

Robes du Vin

Na de druivenoogst wekte een intrigerend materiaal haar aandacht. Het blijkt rist te zijn, druiventrossen, ontdaan van hun bessen. Gedroogd door zon en wind verspreiden deze planten een zwoel parfum. Betsy: 'Aangetrokken door deze geur greep ik enkele stengels die zich aan elkaar hechten om ze te voelen, hun textuur te ontdekken.

Mijn emotie wekte beelden op van borrelend sap, wit, rood, rosé…Net als het alchemistisch proces dat aan de gang is: langzaam wordt de wijn gemaakt'.

Kan ik deze 'planten' een tweede leven geven? De Franse term voor de kleur van de wijn wordt La Robe du Vin genoemd. Ik kan er 'gewaden' van maken, ze kunnen de vorm aannemen van de lichamen die ik voor ze ga bedenken. 

Maar waar start het gewaad, waar eindigt het lichaam? Het gewaad – de grens tussen gevuld en leeg, tussen verborgen en zichtbaar. Een gewaad dat nooit gedragen zal worden, maar wel het afwezige lichaam vertegenwoordigd.

 

Geoden

'de geoden zijn de verborgen tuinen van de mens met hun intimiteit, kwetsbaarheid, verbeelding, speelsheid en hun erotische droombeelden'.

 

De geoden van Betsy zijn als gespleten kokosnoten.

Deze holtes zijn offers aan het heelal. Ze hebben iets magisch, magnetisch, een biologische broosheid, en verwijzen naar het geologische binnenste van de aarde.

Deze eivormige massa’s hebben door de eeuwen heen lagen sedimenten

geweven die ieder van hen uniek heeft gemaakt en de intimiteit van hun kristalen verfijndheid onthuld.

We hebben hier een subtiele zoektocht naar evenwicht en formele perfectie.

Soms weet men niet goed meer in welke wereld men zich bevindt, de minerale, plantaardige of dierlijke, alles is met alles vermengd. Aan de toeschouwer om zijn verbeelding te stimuleren om deze holtes die het begin van de wereld en de bruisende elementen oproepen een eigen plaats te geven en de verborgen zin ervan te begrijpen.

Michèle Minne (kunstcritica)

 

Livres (Boeken)

Ze heeft zich daarnaast ook gespecialiseerd in het maken van papier.

De boeken van Betsy zijn vervaardigd uit papier dat is gemaakt van planten die ze in haar omgeving terugvindt en die ze vaak associeert met diverse materialen zoals oude steen.

Voor het fabricageproces heeft ze haar eigen technieken ontwikkeld dat zowel op

oosterse als westerse technieken is geïnspireerd.

 

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
    Klik
-><-

   Galerie

 
 
 
 

 

 

ART-MML Exclusive © 2008-2013Disclaimer: overname van artikelen en afbeeldingen alleen na schriftelijke toestemming van ART-MML Exclusive