Hanneke Bruijnjť

 

Hanneke geboren in Amsterdam en is autodidact. Zij was 16 jaar toen ze in aanraking kwam met klei en dat werd een 'vurige passie' voor het leven. Hier was het waar zij zich allerlei technieken eigen maakte en deze weer aanvulde met cursussen en workshops.

 

Nog is haar honger niet gestild en gaat zij telkens weer nieuwe uitdagingen aan. Het bijscholen d.m.v. vakliteratuur brengt haar steeds meer naar een nog hoger niveau.

 

Alle objecten die zij maakt zijn handgevormd, vaak met rollen of platen klei.

Hanneke werkt zowel abstract als licht figuratief. Haar objecten zijn eenvoudig van lijn, zodoende creŽert zij evenwicht tussen kleur en vorm. De afwerking van de bisquit gestookte objecten vindt zij erg belangrijk.

 

Haar voorkeur gaat uit naar div. (rook)stoken.  Bij Rakustoken is het glazuur, de reductie en de rook de belangrijkste factor voor het eindresultaat.

Bij de andere stoken komt er geen glazuur aan te pas. De objecten worden voor de bisquitstook goed gepolijst en ingesmeerd met een Terra Sigillata (een heel zuivere/fijne kleislib). 

 bNa de bisquitstook gaat het object in een ton met enkel zaagsel, of in een ton met gaten waarin zaagsel, zouten en oxides, of ingepakt in aluminiumfolie met daarin zaagsel en zout in de Raku-oven.

De verschillende oxides, de zouten, het soort brandend materiaal, alles heeft invloed op het eindresultaat.  Het blijft fascinerend om de uitdaging aan te gaan met klei, water en vuur, een proces wat je niet kunt sturen.

 

De verbazing en de verrassing van elk nieuw object is de drijfveer om hier mee door te gaan.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

     Klik

-><-

   Galerie

 

ART-MML Exclusive © 2008-2013 ē Disclaimer: overname van artikelen en afbeeldingen alleen na schriftelijke toestemming van ART-MML Exclusive