Harry Dam      

 

Harry is een kunstenaar die er in is geslaagd met staal driedimensionaal werk te maken. Hij last en smeedt het staal totdat de door hem gewenste vorm of voorstelling bereikt is.  Door zijn vakkennis opgedaan in de metaalsector is hij in staat om in zijn beelden plasticiteit en beweeglijkheid op te roepen. 

Als hij een bepaalde vorm in zijn hoofd heeft, veelal geinspireerd door menselijke houdingen, verandert hij die telkens tijdens bewerkingen als smeden en lassen totdat ze hun uiteindelijke vorm aan nemen. 

 Hij maakt gebruik van het feit dat ijzer 'leeft'.  Het geeft kleur en leven aan zijn beelden.  Harry wil de toeschouwer liever in een gemoedshouding betrekken dan hem een begrensd beeld voorschotelen.  

Harry had zijn eigen leventje in en rondom de bossen van Eygelshoven en hielp indien nodig in de groentetuin.  Liever was hij in de natuur en leerde zo goed kijken naar alles wat bewoog en leefde. Tekenen deed hij graag en overal.

De LTS werd afgerond en daarna kon Harry aan de slag bij een smid in Duitsland als constructie bankwerker.  Na 7 jaar in Duitsland te hebben gewerkt, vertrok Harry weer naar Nederland om daar te werken.       

Pas toen hijzelf getrouwd was en kinderen had van ongeveer 10 jaar, kwam de mogelijkheid om met zijn vrouw te wisselen, dwz;  Harry thuis bij de kinderen en Charlotte werken.  Het atelier werd gebouwd nadat er belangstelling kwam van een Galerie voor Harry’s eerste laswerkjes. Deze laswerken waren tentoongesteld op een expositie over kunst op de school van zijn kinderen.   

    

Het balletje begon te rollen….
De volgende Galerie diende zich al snel aan en zo ontwikkelde zijn werk zich.  Harry heeft les genomen bij de Mierlose, (inmiddels overleden) fijnschilder Jo Manders. 
Jo leerde Harry intensief observeren en kijken en daarnaast ontstond tussen hen een fijne vriendschap.

Altijd weer weet Harry inspiratie te vinden in menselijk houdingen en dieren. Tekenen doet hij niet meer.  Schilderen... als hij ouder wordt en niet meer kan lassen en smeden, hetgeen toch zwaar en ongezond werk blijft.

Harry woont nu in Frankrijk waar hij ook zijn atelier heeft. De Fransen weten Harry’s werk te waarderen en zijn altijd belangstellend naar nieuwe werken.

Nog steeds heeft Harry een grote voorliefde voor de natuur en wandelt veel in gezelschap van zijn honden door de prachtige heuvels van de Haute Saone. 

Het is mooi als je materiaal kennis, oog voor detail, humor, techniek, liefde voor tekenen kunt samenvoegen en het dan je werk mag noemen.

 

Voor mij is het tekenen met de lastoorts!

 

 

 

 

 

   
 

 

 
 
 
 
 
 
 

  

 
  Klik
-><-
   Galerie

 

ART-MML Exclusive © 2008-2013Disclaimer: overname van artikelen en afbeeldingen alleen na schriftelijke toestemming van ART-MML Exclusive