Henk Erkelens         

 

'Ik wil de schoonheid van het vergankelijke laten zien, want dat is wat de eeuwigheid benadert. De vergankelijkheid met steeds in zich besloten, het nieuwe begin, de eeuwigdurende kringloop.  Het is de laatste vorm, na klei komt er niets meer.

 

In klei hebben mensen zich altijd uitgedrukt. Er staan vingerafdrukken in van mensen uit een ver verleden. Klei is het symbool van vergankelijkheid. Maar klei zelf vergaat niet. Klei vereeuwigt’. 

 

In de vijftiger jaren opgeleid tot keramist en als zodanig lange tijd werkzaam, ook als docent, begon hij zich steeds meer af te vragen, waarom het nodig is de klei zoveel geweld aan te doen. Moet een kunst die alles aan de aarde ontleent zichzelf in het openbaar laten kennen als een van de ‘Kunsten van het vuur’? 

 

Geobsedeerd door klei, begon Henk in de tachtiger jaren klei en andere grondsoorten te mengen met kunsthars, cement, acrylaten en pigmenten, soms verwerkt hij ook koper. Hiermee creeert Henk innerlijke landschappen, zijn werkelijkheid die zijn weerslag vindt in materieschilderijen.

 

De mooie interessante vormentaal die gecomponeerd wordt is geïnspireerd door de streken die hij bezoekt (mijn kleine ontdekkingsreizen noemt hij ze) en de Limousin in het midden van Frankrijk.

Het zeer oude geërodeerde landschap, de oerstenen en rotspartijen, de rust van de deze streek, de intense kleuren van de natuur, dit alles vormt een bezinksel in zijn geest. Ook de eeuwenoude kerkjes met door schimmels aangetaste muren, de fresco’s of de bladderende, verbleekte restanten daarvan, vormen de voedingsbodem van zijn tegenwoordige werk.

 

Een andere inspiratiebron vormt de etnografica, de tijdloze onmodische kunstuitingen, die te maken hebben met de oerbeleving van de mens.

Veel daarvan keerde terug in zijn ruimtelijke objecten,‘zijn sculpturen’ zoals hij ze zelf liever noemt. Het zijn verrassende combinaties  van ‘objets trouves’ en constructiematerialen zoals ijzer, touw en klei.

 

Voortvloeiend uit de sculpturen werd zijn werk op het platte vlak meer en meer figuratief en anecdotisch.

 

 

 

In memoriam

 

 

 

 Henk is op 8 september 2011 overleden  

       

 R.I.P
 

 

 
 
 
 

 

   Klik
-><-
  Galerie

 

ART-MML exclusive © 2008-2013Disclaimer: overname van artikelen en afbeeldingen alleen na schriftelijke toestemming van ART-MML exclusive