Henk Vos

 

Henk geboren in Winschoten, woont en werkt in Haren (Groningen). Hij studeerde af als beeldhouwer aan de ABK 'Minerva' te Groningen in 1973.

 

Voor zijn eindexamenwerk kreeg hij de Drempelprijs van de Gemeente Groningen.

In 1975 ging hij samenwerken met twee studiegenoten en werd er een kunstenaarsmaatschap opgericht. Doel van de samenwerking was door bundeling van krachten een plek te verwerven in het beeldende kunstcircuit

 

Na een lange periode van opdrachtgericht werken, trekt Henk Vos zich geleidelijk aan terug uit het openbare kunstcircuit. Er volgt een periode van introspectie, zoeken en experimenteren. De persoonlijke emotie is hierbij het leitmotief.

Hij experimenteert met allerlei verschillende materialen en 'objets-trouvés'.

Opvallend zijn de wandobjecten van schroot.

 

In de eerste jaren van het nieuwe millennium raakt Henk Vos geïnspireerd door het materiaal brons. Er ontstaan vooral kleinere bronzen beeldjes met een figuratieve vormgeving en met de mens als thema.

 

Met het levensgrote beeld 'De Takkenman' geeft Henk Vos op toepasselijke wijze vorm aan de bekroning van deze episode. Het beeld in brons stelt een staande mannelijke figuur voor, met een huid van boomschors en het hoofd getooid met een boomkroon.   

Het symboliseert de eenheid der schepping en de verbondenheid van mens en natuur. De man is boom geworden, de boom een man. Het is de verzoening tussen geest en materie en van de vergankelijkheid met de onvergankelijkheid.

 

Het levensgrote beeld van 'De Takkenman' inspireert Henk Vos tot het maken van nieuwe grote beelden.  In 2007 ontstaat 'Man met Vleugels' met een hoogte van ca 300 cm en in de loop van 2008 ontwerpt hij in eigen beheer een beeld dat is geïnspireerd op de recente positieve ontwikkelingen in Delfzijl. 

 

Eind augustus van hetzelfde jaar komt weer een groot beeld gereed:

'Vrouw op takken', een beeld van 320 hoog.

 

 

 

 

   
 
 
 
 
 
 
   Klik
-><-
   Galerie 

 

ART-MML Exclusive © 2008-2013Disclaimer: overname van artikelen en afbeeldingen alleen na schriftelijke toestemming van ART-MML Exclusive