Johan van Hoof

 

Johan is geboren in Mierlo. Na zijn middelbare schoolopleiding studeerde hij aan de Academies van Eindhoven en Tilburg.


Ooit experimenterend met vele soorten materiaal in abstracte vormen werkt hij nu sinds lange tijd overwegend figuratief. De figuren zijn gedetailleerd, vooral geļnspireerd door het dualisme in menselijke karakters. Hij werkt voornamelijk in keramiek en brons.  De sculpturen zijn tamelijk monochroom: de grijze keramische bedekt met blauw onderglazuur, de bronzen gepatineerd met donkere laagjes. Vaak worden ze gecombineerd met andere materialen zoals ijzer, hout, glas, lood en bladgoud. Ook de verschillende materialen met hun onderscheidende eigenschappen worden in dialoog met elkaar gebracht.

Johan toont zijn figuren bezig met menselijke situaties: sereen, zorgelijk, melancholisch, eenzaam, onbeholpen. Niet letterlijk maar vervreemd, gedroomd. 

Toch is er een evenwicht tussen die droom en de werkelijkheid. Balancerend tussen het burgerlijke, het behoudende en het loslaten van zekerheid, de drang naar avontuur. Hoe duister zijn de aanzetten uit het onderbewuste, die mensen doen tevoorschijn kruipen als foetussen of homunculi en associaties wekken aan genenmanipulaties en mutaties?

De laatste jaren maakt Johan steeds meer 'schilderijen'. Niet in de gebruikelijke vorm van doek met lijst, maar met een eigenzinnig materiaalgebruik in icoonachtige vormen. 
Zijn werk is inmiddels opgenomen in vele particuliere- en bedrijfscollecties.

 

 

 

 

   

 
 
 
 
 
 
    Klik
-><-
   Galerie

 

ART-MML Exclusive © 2008-2013 • Disclaimer: overname van artikelen en afbeeldingen alleen na schriftelijke toestemming van ART-MML Exclusive