Mercedes Choufoer

 

Vanaf haar peuterjaren tekent en schildert Mercedes Choufoer, geboren in Amsterdam).  Zij werd daarbij wellicht onbewust geïnspireerd door de kunstenaars waar haar ouders mee bevriend waren. Het kijken naar kunst is haar dan ook met de paplepel ingegoten.

De kennismaking op 15-jarige leeftijd met de toen 70-jarige, beroemde kunstschilder Frits Klein (vader van de wereldberoemde Yves Klein), heeft haar leven onmiskenbaar beïnvloed.  Er ontstond een innige vriendschap, die resulteerde in tientallen reizen naar Parijs, waar Frits Klein tot aan zijn dood in 1990 heeft gewoond. Samen bezochten zij andere kunstenaars en vele musea.

Na jaren als beroepsfotografe actief te zijn geweest, kwam Mercedes Choufoer pas in 1984 toe aan een schilderend bestaan, toen zij met haar echtgenoot naar Parijs verhuisde. Toen pas kwam er tijd voor de Académie des Beaux-Arts.  Drie jaar later keerden zij terug in Voorschoten, waar Mercedes een lijstenmakerij opstartte en in 1988 haar eigen Galerie Mercedes.

 

De promotie van de tientallen exposerende kunstenaars ontnam haar de kans om zelf veelkunstwerken te maken. Echter de drang om te schilderen heeft het gewonnenen sinds eind 1995 is zij intensiever bezig haar schilderstalenten te ontwikkelen.

Mercedes heeft priveles gekregen van Frits Klein (pastel/olieverf) en Alfred Rozelaar Green (Parijs 1983-1986); de Haagse impressionist Louis Meys in 1992-1993 en Lucresa Kern (Gouda – 1996/1997).

Luchten lichtval zijn een nooit aflatende inspiratiebron. De stand van de zon, de voorbijschuivende wolken. Ieder jaargetijde geeft weer andere kleuren en dit gegeven loopt als een rode draad door haar werken. De GRATIE van het LICHT. Soms impressionistisch figuratief, dan weer geabstraheerd verwerkt.

Votre navigateur ne gère peut-être pas l'affichage de cette image.Hoe de sfeer tot uiting te brengen blijft bij ieder schilderij weer een uitdaging voor Mercedes.

Landschappen worden opgedeeld in jaargetijden of ochtend, middag en avond kleuren.  Een nieuw spel van vlakken en kleuren ontstaat.  Ook het werken met paletmessen geeft een hele andere textuur aan de doeken.

Desalniettemin heeft zij duidelijk haar eigen handschrift en opgewekte, zonnige coloriet.

Diverse werken zijn in een beperkte oplage in zeefdruk/giclée te koop.

 

 

 

 

   
 
 
 
 

 

 

 

      Klik
 -><-

    Galerie 

 
 
 

 

 

ART-MML Exclusive © 2008-2013Disclaimer: overname van artikelen en afbeeldingen alleen na schriftelijke toestemming van ART-MML Exclusive