Nick Seijkens

 

In zijn atelier in Eersel luistert Nick Seijkens graag naar de geluiden die zijn werkwijze voortbrengen. Niet alleen naar het lichte geroffel van robuuste kwaststreken op het canvas, maar ook naar de betoverende ritmes die ontstaan door het gebruik van minder orthodoxe materialen en technieken zoals het bewerken van het doek met takken brem of een handveger.

 

Nick Seijkens is een hartstochtelijk schilder die zijn rol als kunstenaar steeds probeert uit te breiden in een voortdurende zoektocht naar verwondering. Het schilderen zelf, het zoeken naar nieuwe technieken en oplossingen, is voor hem misschien wel belangrijker dan het eindresultaat.

 

De hartstocht spat van de soms forse doeken af in heftige explosies van kleur waarbij het lijkt alsof Seijkens vanuit een innerlijke duisternis een weg zoekt naar het licht. Het is het licht dat de blik van de kijker leidt naar een lichaam dat zich afzet voor een sprong als een zweepslag in de leegte en de persoon gaat totaal op in de expressie; een gracieuze arabesk van beweging.

 

Nick Seijkens is gefascineerd door dat ongrijpbare ogenblik waarin het hele gewicht rust op het ene been en het andere in een schoppende beweging naar voren geworpen wordt zodat de menselijke gestalte, als in een kreet, achterover helt.

 

Het schilderen geeft Seijkens de mogelijkheid deel te hebben aan de macht en de toverkunst van de hemelbewoners die immers kunnen zweven en zich naar believen door ruimte en tijd verplaatsen. Seijkens laat in zijn werk vaak de oude mythen terugkeren en transponeert hun inhoud naar het heden. Daarbij ondergaan die een metamorfose en breken uit het schilderij als een vlinder die een cocon verlaat en de vleugels uitslaat: klaar voor een nieuw leven.

 

Een wonder en een sprong in het ongewisse die met elk volgend werk gewaagd wordt. Telkens proberen hét schilderij te schilderen op zoek naar een tijdloze schoonheid.

De titels van de werken zijn geen etiketten en niet slechts uitleg maar tevens springplanken voor verdere ongebonden associaties en fantasieën. In het atelier klinken intussen de heldere stemmen van Renaissance polyfonie, op de ezel staat een schilderij, één vierkante meter, iets meer, iets minder, het paradijs bestaat nog.

 

 

 

 

 

 

   
 
 
 

 

 
 

 

 
 

   Klik

-><-

   Galerie

 
 

 

 

ART-MML Exclusive© 2008-2013Disclaimer: overname van artikelen en afbeeldingen alleen na schriftelijke toestemming van ART-MML Exclusive