De regio Champagne-Ardennen in Noordoost-Frankrijk behoort tot één van de lievelingsgebieden van schrijfster Yvonne Rieschske.  Je wordt er niet overstelpt door het massatoerisme en kunt hier volledig aan je trekken komen door de enorme keuze aan cultuur, natuur, historie. Yvonne was bijzonder gecharmeerd door de uiterst vriendelijke en gastvrije inwoners van dit prachtige gebied.

De reis begon in Troyes. Een schitterende stad die zijn middeleeeuwse karakter nooit heeft verloren.  Vele, vele winkeltjes nodigen je uit om binnen te komen, snuffelen tussen al het moois wat er te koop is. Boekengekken  moeten zeker eens een kijkje gaan nemen in de Bibliotheek van Troyes.

De beroemde impressionist Pierre-Auguste Renoir vond in Essoyes zijn grote liefde; zijn model Aline Chargot.  Vele jaren schilderde hij hier talloze doeken.  Het huis waarin hij met zijn gezin woonde, wordt nu bewoond door zijn achterkleindochter de actrice Sophie Renoir.  Zijn atelier is te bezichtigen en op loopafstand daarvan kunt u ook de laatste rustplaats bezoeken van deze talentvolle kunstenaar.
  
Wat doe je als je je in het Champagnegebied bevindt? Juist ja....Champagne drinken!  Een vriendelijke gids reed Yvonne door het lieflijke landschap naar het Champagnehuis Drappier in Urville. Zij werd hier gastvrij ontvangen door de eigenaar André Drappier. 

Na een leerzame kijkje in de ´keuken´van de champagne kwam datgene waar het om te doen was; de proeverij, heerlijk die champagne!  Ze bezocht het wijnmuseum en de vuurtoren, een rare combinatie misschien,  maar toch ook weer niet als je je bedenkt dat je je in een zee van wijngaarden begeeft.

Wie van rust, stilte en schoonheid houdt kan in dit gebied zijn hart ophalen en aardige mensen ontmoeten.  Wildvreemde mensen nodigden Yvonne uit om bij hen aan tafel te komen zitten om de lunch te nuttigen. Wat een heerlijk land en wat een verrukkelijke mensen!

 

Na te hebben overnacht in het heerlijke bed in de Hostellerie bezocht ze het kasteel, Château de Cirey,  (Haute Saone) waar de schrijver en filosoof Voltaire 15 jaar lang verbleef. Hier was hij te gast bij zijn vriendin (een relatie die overigens platonsich bleef), Marquise du Châtelet. De huidige eigenaren Comte en Comtesse Hugues de Salignac-Fénelon bestieren het kasteel nu alleen.   Een bewonderingswaardige vrouw, die Comtesse, bij wie Yvonne later nog eens de kop koffie wil gaan drinken die zij nu, vanwege tijdgebrek, moest afslaan. Het kasteel waar Voltaire met veel liefde heeft gewoond en toneel heeft gespeeld is te bezichtigen.                                 


Over de liefdesrelatie tussen de dichters Verlaine en Rimbaud is veel geschreven en is er zelfs in 1995 een speelfilm (Total Eclipse) verschenen waarin Leonardo di Caprio in de huid van de rebelse Arthur Rimbaud is gekropen.  De geboortestad van Arthur Rimbaud, Charleville-Mézières is overigens zeker een bezoek waard.  Eens in de drie jaar vindt hier een groot marionettenfestival plaats waarbij poppenspelers uit de hele wereld naar Charleville komen.

 

Ook de kroningskathedraal van Reims, waar uiteindelijk de kroonprins werd gekroond, ontbrak niet in het programma. Het werd een onvergetelijke tocht.  Als je de door de regio Champagne-Ardennen zwerft kom je zoveel mooie kastelen, kerken, pittoreske dorpjes en schitterende landschappen tegen dat je dit onmogelijk in één vakantie kunt bekijken.  Yvonne heeft maar een fractie van al dit moois gezien en de foto´s die in het boek zijn afgebeeld zijn dan ook maar een kleine greep uit de schoonheid van dit betoverende en gastvrije gebied. 

Yvonne heeft een zwak voor mooie kerken en daarom natuurlijk veel foto´s hiervan en natuurlijk foto´s van de standbeelden van Jean d´Arc die zij op haar route in de Champagne-Ardennen tegenkwam.  Het leven van Jean d´Arc heeft Yvonne altijd erg gefascineerd. Zij wilde ook dan graag eens het gebied bezoeken waar zij (Jeanne d'Arc)  met haar paard heeft gereden toen zij op weg was naar Chinon om kroonprins Karel te overtuigen dat hij haar moest opnemen in zijn leger.

Met dank aan Yvonne Rieschke's reisverslagen. www.ontmoetingeninfrankrijk.nl  

 

    

             

Kathedraal Notre Dame,Reims Vroeg Gotische bouwstijl 13e eeuw.Deze kathedraal en ancienne abbayeSaint-Remi et palais de Tau, Reimsis op de Unesco lijst voor Wereld Erfgoed geplaatst.

http://whc.unesco.org/fr/list/601

  Een bijzonder restaurant

  café:
  Het Café du Palais in het 

  centrum van Reims. Een

  schitterend café in

  art-decostijl uit 1930 met

 glaswerk uit de ateliers

 van Jacques Simon.
  CAFE DU PALAIS
  14 place Myron Herrick
  51100 REIMS
  Tel.: +33 (0)3 26 47 52 54

  Fax: +33 (0)3 26 47 93 77

 

 http://www.cafedupalais.fr   

         Wist u dat in Montagne de

  Reims ook Whisky wordt

  gestookt?

  Oenoloog Thierry Guillon

  begint in 1997 de Distillerie

  Guillon.
  Distillerie Guillon

  Hameau  de Vertuelle

  Route de Verzy –

  51150 Louvois

  T:+33 (0)3 26 51 87 50

 

http://www.whisky-guillon.com

Parc Tellure              

In maart 2009 werd een uniek               park geopend in de Elzas, het parc Tellure. Een ondergrondse reis naar de tijd waarin de mijn industrie nog de belangrijkste activiteit van de regio was. Met een volledig nagemaakte zilvermijn, een theatervoorstelling met 3 D films en speciale effecten wordt het dagelijkse leven van de 16e eeuwse mijnwerker in beeld gebracht.

http://www.tellure.fr

  

 Remouage a Cave

 Openlucht Museum                            Ungersheim in deHaut Rhin        gehuisvest het grootste                  openlucht  museum van             Frankrijk waar u.a.met                   traditionele huizen, ambachten     en klederdrachten uit de hele    Elzas kunt bewonderen. 

 http://www.ecomusee-alsace.fr

 Bron: En France

Kent u het nieuwe museum voor 

moderne kunst al? Zoals het Musee 

Wurth in Erstein met  10.000 kunstwerken, waaronder Picasso e.v.a.. 

http://www.musee-wurth.fr   

 

Champagnekoeler van Maxim's

  

 

 

 

 

 

 

 

 

Noord Frankrijk, 2

Marne, Aisne en Ardennen

 

 

 
 
 

Met wetenswaardigheden over de

streek, chateaux, kathedralen, 

kerken en musea etc..

 

Voor meer info kunt u rechtstreeks

naar de betreffende bericht te gaan.

De website wordt (vrijwel) altijd vermeld, als u daarop klikt

komt u op de site van uw keuze.

 

Voorts treft u informatie over 

bijzondere vakantie/overnachtings

adressen: 

  
 

 

Klik

Mains Grandchamps<-

 

 

 

ART-MML © 2008-2011Disclaimer: overname van artikelen en afbeeldingen alleen na schriftelijke toestemming van ART-MML