Tineke Hoeksma

 

Tineke is geboren in Oostzaan, Noord-Holland, zij is een creatieve en sociaal bewogen vrouw. Sinds haar vroege jeugd was zij al bezig met het maken van 'dingen' van hout. Mijn moeder zei altijd: ik heb drie dochters en jongste is met een hamer in de hand geboren.


Mijn opa was restaurateur en had als hobby meubel maken, mijn vader was bouwkundigtekenaar en later aannemer. Het timmeren, technisch bezig zijn is mij dan ook met de paplepel ingegeven. Gelukkig stonden zowel mijn ouders als grootouders erg open voor mijn talent. Het al oude principe gold dus ook voor mij: van grootvader naar vader op dochter.

 

De stap om later iets te gaan doen in techniek was dan ook niet zo verwonderlijk. Hoewel ik zelf in mijn pubertijd nog andere ideen had, werd al snel duidelijk dat de bouw mijn métier zou worden. Ik ben begonnen als loopmeisje en klom door de jaren op als echte volleerde timmervrouw.

 

In 1987 besloot ik de hamer in de wilgen te hangen en ben ik architectonische vormgeving gaan studeren aan de Academie Minerva te Groningen.
Daar kwam ik er al vrij snel achter dat mijn technische achtergrond ook een beperking was. Het denkproces, de vrijheid in je hoofd, het anders leren kijken, de benadering van een probleem, het loslaten van al je waarden en normen, kortom alle vaardigheden die je op een academie leert kwamen bij mij onverwacht hard binnen denderen.

Nu, jaren later, ben ik eindelijk in staat deze vaardigheden te combineren met mijn technische achtergrond.

 

Tot 2004 heb ik Nederland mijn eigen bouwbedrijf gehad onder de naam: 'De Bouwvrouw'. In oktober van dat jaar zijn wij, mijn vrouw Marja en ik, definitief naar Frankrijk verhuisd. Na een aantal jaar van flink hard werken is het atelier gebouwd en ingericht en in augustus 2008 ben ik officieel begonnen met mijn bedrijfje Mobiwa wat staat voor: mooi, bijzonder en waardevol.

 

De meubels die Tineke ontwerpt zijn ware kunststukken; elk ontwerp is een combinatie van een vrije vorm en techniek. Tineke begint met de vorm en laat zich tijdens dit proces niet beďnvloeden door de techniek.

Later bij de technische uitvoer is het van belang om geen concessies te doen aan de vorm. De uitdaging voor Tineke is om de originele schets om te zetten in een mooi en functioneel meubel.  Dit geeft nogal eens 'uitdagingen', het vraagt soms evenveel van haar als van het materiaal (hout) waarmee zij werkt.

 

Als Tineke vooraf een thema kiest dan begint zij vaak met een schilderij. Dit schilderij zal dan als leidraad dienen voor de vorm, structuur en kleur en is dan wezenlijk onderdeel van het meubel.  Vaak gebruikt zij oude verftechnieken om de meubelen te decoreren en ook wel andere materialen.

 

Haar meubels karakteriseren zich door de spanningsboog tussen techniek en vorm, de vreemde manier van openen en sluiten, de soms extravagante afwerking maar ondanks al deze artistieke ingrediënten, blijft het bovenal een gebruiksvoorwerp.

 

 

 

   
 
 
 
 
 
 
 

 

 
 
 
   Klik
-><-
   Galerie

 

ART-MML Exclusive © 2008-2013Disclaimer: overname van artikelen en afbeeldingen alleen na schriftelijke toestemming van ART-MML Exclusive